ctrl+c - ctrl+v-zni egy az egyben receptet, de ez megint csak egy olyan.
Mentségemre szolgáljon, hogy péksütiket ritkán készítek ;)
Nos, tehát ez is cukrász tankönyv, bla bla...
Ha jól emlékszem, akkor a tészta hozzávalóinak mennyiségét feleztem, a töltelék ennyi kiflihez elég. De márciusban csináltam, az pedig már rég volt...
Hozzávalók:
- 1000 g liszt
- 400 g vaj
- 100 g porcukor
- 20 g élesztő
- 20 g só
- 300 g tej
- 2 tojássárgája
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos, cukros tejben feloldom, majd összegyúrom a többi anyaggal.
- Az egészet száraz ruhával letakarom, és hideg helyen 15-20 percig pihentetem.
- A pihentetés után picit átgyúrom a tésztát, és kb. 30 g-os darabkákra szedem.
Ja igen, a töltelék:
- 500 g dió/mák
- 140 g cukor
- 60 g víz
- A vizet felteszem forrni a cukorral.
- Mikor forr, leveszem a tűzről, és elkeverem a dióval/mákkal.
4. A 30 g-os tésztadarabkákat 25 g-os töltelékkel kell megtölteni.
5. A tésztadarabkákat gombócokká formázom, majd kilapítom, végül oválisra nyújtom. Milyen vastagra? A lényeg, hogy ne legyen olyan vékony, hogy szakad.
6. A kimért töltelékkupacokat hengerré formázom. Mindegyiket olyan hosszúra, hogy szinte teljesen kitöltsék az ovális tésztát hosszában.
7. A tölteléket a tészta egyik felére teszem, és feltekerem. Erről az egészről nagyon sok szuper videó kering a neten, érdemes megnézni ;)
8. A diós egyedeket patkó formára, a mákosakat kiflire alakítom. Így legalább könnyebben megkülönböztethetők.
Ezután tojássárgával lekenem őket, és hideg helyen addig pihentetem egy tálcán, amíg meg nem "köt" rajtuk a sárga.
9. Ezután pedig tojásfehérjével kenem meg, majd visszateszem őket a hűtőbe, megint addig, amíg meg nem köt rajtuk a cucc.
10. Ekkor mehetnek csak a sütőbe (különben nem lesznek szép márványosak), amit közben 190 fokra előmelegítek.
11. Szép pirosra, vagy hát ilyen barnás-pirosra sütöm őket.
Életemben először csináltam és ettem ilyen kifliket, őrület, hogy mit hagytam ki eddig :D
Jó étvágyat!