Én nem szeretem, amikor 100 méteres hab van egy alig 1 centis túróréteg felett. Én azt szeretem, amikor sok-sok túró, és kevés fehérjehab van a sütin.
A vizsgán azonban 6000 méteres fehérjehabot kértek a fél centis túróréteggel szemben.
A végén nekik is engedtem, és magamnak is kedveztem.
Ez lett a végeredmény, és azt hiszem mostantól mindig így fogom készíteni a Rákóczi túróst.
Hozzávalók:
a tésztához
- 80 g porcukor 15
- 160 g vaj 80
- 240 g liszt 70
- Linzer alapot készítek a hozzávalókból. Recept itt.
- Kb. 15 perc alatt 190 fokon aranybarnára sütöm.
a töltelékhez
- 1000 g túró 500
- 80 g búzadara 0
- 250 g kristálycukor 50-60
- 2 tojássárgája 1
- 2 dl tejföl 1
- 1 db citrom reszelt héja
- A hozzávalókat összedolgozom. Igyekszem a túrót minél apróbbra törni.
- A kisült linzerlapot gyorsan megkenem forró sárgabarack lekvárral, majd rákanalazom a tölteléket, és visszateszem a sütőbe 180 fokon kb. 25 percre.
- Közben elkészítem a wind habot: 4 tojásfehérjét, a súlyának megfelelő kétszeres mennyiségű kristálycukorral felmelegítek, mindössze addig, amíg a cukorkristályok feloldódnak. Ezután kemény habbá verem.
- Rákenem a túrótöltelékre, habkártyával mintázhatom, majd visszatolom a sütőbe, és 170 fokon 10 percig sütöm, ügyelve arra, hogy ne barnuljon meg a hab.
Jó étvágyat!