2014. március 28., péntek

Mennyei epertorta

Teljesen rákattantam erre a tortára, vagy nem tudom mi van velem, de imádom :)
A hűtőt pedig teljesen beterítette az eperillat, ettől jobb dolog mondjuk nem is történhetett volna vele...



A krémhez:
  • 400 g habtejszín (én most Cserpest használtam)
  • 400 g eper
  • 100 g eper
  • 400 g fehércsoki


Farkas Vilmos receptje.
Egy nappal a piskóta előtt érdemes elkészíteni.

  1. A tejszínt felforralom, közben a csokit kockákra töröm, az epret pedig megmosom, szárazra törlök, levágom a csumájukat, és félbevágom őket.
  2. Mikor a tejszín felforrt, elzárom alatta a gázt, beleöntöm azonnal a fehércsokit, és addig keverem, amíg az összes csoki el nem olvad benne.  
  3. Ezután megy bele az összevágott eper is, majd az egészet botmixerrel addig turmixolom, amíg szép sima lesz.  
  4. Ekkor beteszem a hűtőbe, másnapig ott fog pihenni.
  5. Másnap, miután kihűlt a piskótám, a 100 g epret szintén megmosom, levágom róla a zöldet, papírtörlővel felitatom róla a nedvességet, és apró darabokra vágom.
  6. A krémet kihabosítom, nekem kb. 6 perc volt. A joghurtos állagból krémes állagnak kell lennie.


Piszke receptje adta az ihletet a torta tésztájához, de némiképp módosítottam rajta. Voilá, egy 18 cm-es tortakarikához:

  • 165 g liszt
  • 263 g cukor
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • pici só
Ezeket a hozzávalókat simán elkeverem.

Ezeket pedig robotgéppel keverem simára :)
  • 2 tojás
  • 160 g natúr joghurt
  • 75 g olaj
Most pedig a két tál tartalmát eggyé kavargatom.

  • Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül kb. 70 percig (vagy még tovább) sütöm. A tűpróba nem fog használni, mert a belseje sütés után is szaftos, csokis marad.
  • Miután kihűlt a piskóta 3, vagy 4 felé vágom, illetve ha felpúposodott, akkor késsel igazítok a formáján.

Jöjjön a torta betöltése.
  • A legszebb piskótalapot hagyom meg a felső lapnak.
  • Magam elé veszek egy piskótalapot, megkenem krémmel, potyogtatok rá epret a felaprítottból. Jön még egy piskótalap, krém, eperpotyogtatás, és így tovább...
  • A végén hagyok egy adag krémet a díszítéshez.
  • Az utolsó, legszebb piskótával zárom a kört.
 Díszítés:
  • 100 g  epret megmosok, vizet papírtörlővel felitatom róluk, és egy nagyon éles késsel (a leveleket rajtuk hagyom) félbe vágom őket. 
  • Elkenem a (kenőkéssel vagy habkártyával) tetejét, majd az oldalát a maradék krémmel. Picit hagyok a krémből, amit habzsákba töltök, és mintákat nyomok a torta tetejére. 
    A félbevágott, leveles epreket rárakosgatom a tetejére. legalább egy fél napot álljon, vagy egy egészet, hogy jól összeérjenek benne az ízek