2014. február 14., péntek

Extra mini Dobos torta falatok

Karácsony környékén beígértem egy Dobos tortát az egyik aikido-s összejövetelre, amire végül nem tudtam elmenni. A fiúk azóta kérdezik: - Dobos torta?
Itt a válaszom ;)





 
Abban biztos voltam, hogy nem nagy tortát fogok vinni, mert nem akartam szeletelni.
Mini Dobos tortát szerettem volna készíteni. Olyat, amit egy falattal el lehet intézni :)
10 éven belül egyszer biztosan elkészítem megint, mert kissé pepecs munka... az íze viszont kárpótol. Asszem :D


Először a krémet készítettem el.
Miután nagyjából körberöhögtek a gyógyszertárban, mert kakaóvajat próbáltam venni, úgy döntöttem a mostanában nagyon menő eredeti Dobos elkészítését elnapolom, ezért Kiskukta krémjét használtam most, 4 tojásból.

Ezután jött a 6 tojásos piskóta.
Fogok majd piskótás bejegyzést is készíteni, de most inkább adok egy linket.
A megadott mennyiségből és módszerrel nem vékony lapokat sütöttem, hanem sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntöttem a tésztát, egyenletesre igazítottam, majd légkeverés nélkül 190 fokon kb. 25 perc alatt megsütöttem a lapot.

A krém háromnegyedét elkentem a lapon, majd felespohárral kiszúrtam az egészet.

Egymásra tettem 2 db csokis lapot, körbevontam a maradék krémmel, és durvára tört dióval körbepaníroztam.

Tálcára sorakoztattam őket, és egy éjszakát a hűtőben pihentek.

Másnap sütöttem gáztepsi hátán 3 tojásból piskótát.

Felespohárral kiszúrtam annyi lapot, ahány Dobos tortácska volt (kb. 34).

Nem mértem mennyi cukrot, de kb. 250 g volt, amit folyamatos kevergetés közben közepes lángon karamellizáltam.
Ekkor gyorsan beledobtam a karamellbe egyszerre 4-6 db piskótalapot.
Villával kivettem, sütőpapírra szedtem őket.
Az utolsó adagnál már túl sűrű volt a karamell, újra kellett melegítenem.

Végül a Dobos lapokat a tortácskákra illesztettem.