2014. február 17., hétfő

A Palacsinta édesanyámtól

Nagyon-nagyon sokáig mumus volt nálam a palacsintakészítés.
Amikor épp nem ragadt le, vagy szakadt szét, akkor mondjuk kőkemény lett.
Mindig is olyan palacsintát szerettem volna sütni, amilyet édesanyám is elénk szokott rakni, ezért megkérdeztem tőle, mégis mik és milyen arányban az összetevők?
A válasza ez volt: hát, én azt mindig érzésre csinálom, nem tudom. Hmmm...
Ez nem riasztott el engem, ugyanis megkértem, hogy márpedig itt és most süssön palacsintát. Én pedig mindent szépen, alaposan lemértem.
Azóta már nem mumus a palacsintakészítés ;)





  • 2 tojás
  • 380 g liszt
  • 2 dl szóda
  • csipet só
  • 1 l tej
  • kb. 0,5 dl olaj


  1. A szóda kivételével összeöntöm a hozzávalókat, és mixerrel egyneműsítem.
  2. Hozzáöntöm a szódát is.
  3. Előmelegítek egy palacsintasütőt, pici olajat forrósítok rajta, és a legkisebb szedőkanalamat telemerem palacsintatésztával, és a sütőbe öntöm.
  4. A palacsintasütő gyors, körkörös-szerű mozgatásával eloszlatom a tésztát és mikor már nem ragad a sütőhöz, megfordítom, és azt az oldalát is aranybarnára sütöm.

Tipp: nem szoktam minden palacsinta előtt olajozni a sütőt, kb. minden 3. után nyomok a palacsintasütőbe leheletnyi olajat,