2013. december 10., kedd

Puha mézeskalács fázisfotókkal

Minden mennyiségben jöhet, ugyanis a fiaim imádják!
A tésztáját nem kell pihentetni. 
A sütőből kivéve azonnal puhák, és azok is maradnak.







Hozzávalók:
  • 510 g liszt 
  • kb. 1 dl méz
  • 170 g porcukor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 170 g vaj/margarin, vagy vegyesen




Elkészítés:

  1.  A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket összekeverem.
  



2. A lisztes keveréket, a porcukrot, a tojásokat és a zsiradékot keverőtálba öntöm és a habverő gép hullámos karjával egyneművé dolgozom.


















 3. Mikor már kicsit összeállt a tészta, folyamatos keverés mellett annyi mézet csurgatok hozzá, amitől még egy nem ragadós masszát kapok. Az 1 dl biztosan nem fog kelleni, kicsit kevesebb szokott nekem belemenni.


















4. Amikor már nagyjából olyan, mint a képen,


















 5. akkor kézzel összegyúrom és gombóccá formázom.

 
















6. Lisztezett felületre borítom, és a tetejét is beszórom liszttel, így könnyebb lesz vele dolgozni.


















7. Ujjnyi vastagra nyújtom, és tetszőleges formákkal kiszúrom, majd mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsikbe.























8. Előmelegített sütőben 8 perc után kiveszem őket, különben kemények lesznek!
Légkeveréssel 160 fokra, légkeverés nélkül pedig 180-ra melegítem elő a sütőt.





















Most nem írókáztam őket, hanem fondánnal és cukorgyöngyökkel díszítettem a mézeskalácsokat.



Jó étvágyat!