2013. július 16., kedd

Pozsonyi diós és mákos kifli

Már kezdeném is a mentegetőzést, hogy de én tényleg nem szoktam...
ctrl+c - ctrl+v-zni egy az egyben receptet, de ez megint csak egy olyan.
Mentségemre szolgáljon, hogy péksütiket ritkán készítek ;)
Nos, tehát ez is cukrász tankönyv, bla bla...
Ha jól emlékszem, akkor a tészta hozzávalóinak mennyiségét feleztem, a töltelék ennyi kiflihez elég. De márciusban csináltam, az pedig már rég volt...







Hozzávalók:
  • 1000 g liszt
  • 400 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 20 g só
  • 300 g tej
  • 2 tojássárgája


Elkészítés:
  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben feloldom, majd összegyúrom a többi anyaggal.
  2. Az egészet száraz ruhával letakarom, és hideg helyen 15-20 percig pihentetem.
  3. A pihentetés után picit átgyúrom a tésztát, és kb. 30 g-os darabkákra szedem.

Ja igen, a töltelék:
  • 500 g dió/mák
  • 140 g cukor
  • 60 g víz
  1. A vizet felteszem forrni a cukorral.
  2. Mikor forr, leveszem a tűzről, és elkeverem a dióval/mákkal.
A diósat lehet még pici fahéjjal ízesíteni, a mákosat pedig citromhéjreszelékkel, ki hogy szereti.

4. A 30 g-os tésztadarabkákat 25 g-os töltelékkel kell megtölteni.
5. A tésztadarabkákat gombócokká formázom, majd kilapítom, végül oválisra nyújtom. Milyen vastagra? A lényeg, hogy ne legyen olyan vékony, hogy szakad.
6. A kimért töltelékkupacokat hengerré formázom. Mindegyiket olyan hosszúra, hogy szinte teljesen kitöltsék az ovális tésztát hosszában.
7. A tölteléket a tészta egyik felére teszem, és feltekerem. Erről az egészről nagyon sok szuper videó kering a neten, érdemes megnézni ;)
8. A diós egyedeket patkó formára, a mákosakat kiflire alakítom. Így legalább könnyebben megkülönböztethetők.
Ezután tojássárgával lekenem őket, és hideg helyen addig pihentetem egy tálcán, amíg meg nem "köt" rajtuk a sárga.
9. Ezután pedig tojásfehérjével kenem meg, majd visszateszem őket a hűtőbe, megint addig, amíg meg nem köt rajtuk a cucc.
10. Ekkor mehetnek csak a sütőbe (különben nem lesznek szép márványosak), amit közben 190 fokra előmelegítek.
11. Szép pirosra, vagy hát ilyen barnás-pirosra sütöm őket.


Életemben először csináltam és ettem ilyen kifliket, őrület, hogy mit hagytam ki eddig :D



Jó étvágyat!