2013. július 16., kedd

Briós

Eddig életemben összesen egyszer csináltam brióst, de nem keresek másik receptet, az tuti. A cukrász tankönyvemben ugyanis egy szerintem 100%-os recept található, most ezt teszem közzé, változtatások nélkül.





Ajánlott anyaghányad:
1000 g liszt
100 g vaj/margarin
100 g porcukor
50 g élesztő
csipet só
500 ml tej 
2 db tojássárgája

A fentieken kívül kb. 100 g lisztet számíthatunk szórásra, és 2 db egész tojást kenésre. Továbbá tetszés szerint ízesíthetjük a tésztát citromhéjreszelékkel és vaníliás cukorral.

Az anyagok előkészítését, a kovász érlelését és a tészta gyúrását az alábbiak alapján végezzük.

Miután áttekintettük a rendkívül részletes leírást a linkre kattintva (csak olvasásra bonyolult, csinálni könnyebb), meleg helyen 20-25 percig érleljük, majd átgyúrjuk.
Az újabb pihentetés után, ha tészta megkelt, feldaraboljuk.
580-600 g súlyú tésztarészeket mérünk ki, és 10 egyenlő részre vágjuk.
Az ismertetett nyersanyagmennyiségből 30-32 brióst tudunk készíteni; ezek kisülve 5 dkg súlyúak lesznek.
Fonás előtt a tésztadarabokat kigömbölyítjük, majd rudakba sodorjuk.
A megformázott briósokat sütőlemezre helyezzük. Egész tojással megkenjük.
Kelesztjük, miközben a tojás megszárad a briós felületén.
Ezután újra lekenjük, majd 210 fok körüli, enyhén gőzös sütőtérben megsütjük.
A sütési idő kb. 10-15 perc.