2013. január 23., szerda

Isler

Az egyik kedvenc édességem!
Végre ez az a recept, amivel meg vagyok elégedve!
Érdekes, hogy az omlós tésztájú sütikben valahogy nem szívlelem a vaj ízét...






Hozzávalók:
  • 450 g liszt
  • 100 g vaj
  • 200 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 40 g darált mandula
  • 200 g étcsoki
  • 2 ek olaj



Elkészítés:
  1. Kézzel: A zsiradékot szétmorzsolom a liszttel, majd beledolgozom a cukrot, tojást, citrom héját és levét, végül a mandulát.
          Géppel: A zsiradékot, porcukrot és a tojást eldolgozom a "hullámos" karú keverőlapáttal, végül a lisztet, a citromhéjat, és levet is hozzáadom.
     2. Mikor összeállt a tészta, lisztezett asztalon átgömbölyítem, majd folpackba csomagolva hűtőben 10 percig pihentetem.
     3. Lisztezett felületen 5 mm vastagra nyújtom, majd bármilyen, tetszés szerinti formával kiszúrom, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetem őket.
     4. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 170 fokon 8 perc alatt megsütöm. Akkor jók, mikor a szélük elkezd barnulni.
     5. Kihűlés után 2 db formát egy kis ribizli, szilva, málna, vagy akármilyen, tetszés szerinti lekvárral összeragasztok.
     6. A csokit gőz fölött felolvasztom, elzárom alatta a gázt, és belekeverem az olajat.
     7. Megfogok egy islert a felénél, a másik felét belemártom a csokiba, majd tálcára teszem. A tetejüket Mindegyikkel így járok el. Ha időközben esetleg megkeményedne a csoki, gyorsan melegítek rajta egy picit, így ismét folyós lesz.


Jó étvágyat! 


Tipp: A tészta kézzel való összegyúrását minél gyorsabban kell végezni, különben kizsírosodik, nem áll össze, úgymond "leég".