2012. június 26., kedd

Tiramisu torta






Már jó előre kitaláltam, hogy Tiramisuval készülök a 3. házassági évfordulónkra, méghozzá tortaként elkészítve.
Aztán amikor elkezdtem recepteket keresgélni, és azt láttam, hogy mindegyikben nyersen szerepel a tojás, akkor nem is kicsit, hanem nagyon visszahőköltem az egésztől... Én egyszerűen nem bírnám nyersen megenni a tojást,még akkor sem, ha maga a krém tuti finom....
Szerencsémre találtam egy olyan receptet, amiben hőbehatás éri a tojásokat (http://desszert.eu/tiramisu). Ezután már csak 1-2 módosítást kellett végrehajtanom a recepten, és megszületett a saját Tiramisum, amiben nincs nyers tojás.
Ennyi rumtól és kávétól szerintem a gyerekek sem vágódnak hanyatt, de ha valaki mégis aggódna, akkor kávé helyett maci kávét használjon, rum helyett pedig kevés rumaromát. 



Hozzávalók: 

  • 250g mascarpone
  • 3 tojás
  • 100g cukor
  • 2dl hideg feketekávé+2dl tej+2ek rum
  • 2dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 doboz cukrozatlan babapiskóta
  • 1 ek rum a mascarponéba
  • cukrozatlan kakaópor


Elkészítés:

  1. A kávét a tejjel és a rummal ízesítem.
  2. A babapiskótákat egyesével az ízesített kávéba dobom, majd azonnal ki is emelem, ha több ideig marad benne, nagyon szétázik, és a kávés felével felfelé szorosan a tortaformába rakosgatom, a kávét félreteszem.
  3. Egy edényben kevés vizet teszek fel forrni.
  4. Amíg a víz felforr, az egésztojásokat kikeverem a kétféle cukorral. Mindezt egy, a vizes edénynél nagyobb tálban végzem, hogy rá tudjam majd tenni az edényre a tálat, és ne essen bele a forró vízbe, és csak a gőzzel érintkezzen.
  5. A vízgőzre helyezem a tojásos-cukros keveréket. Gyakori kevergetés mellett főzöm, de NEM forralom, mert akkor kicsapódik a sárgája. Amikor látom,hogy habos-buborékos lett a teteje, folyamatosan kevergetem, és onnantól még kb. 1-2 percig főzöm.
  6. Amíg melegszik a tojás, a tejszínből kemény habot verek, majd hűtőbe teszem.
  7. A kész tojást a habverő legnagyobb fokozatán kihűlésig habosítom. Fontos, hogy valóban kihűljön, különben szét fog folyni a krém.
  8. A mascarponéhoz fakanállal hozzákeverem a rumot.
  9. Lassú, óvatos mozdulatokkal a habtejszínhez keverem a mascarponét és a tojásos cukrot.
  10. A kávés babapiskótákra simítom a töltelék felét.
  11. Erre megy megint egy sor kávés babapiskóta, amiknek szintén csak az egyik oldalát dobom a kávéba.
  12. Ezután a krém másik felét is a piskótákra simítom.
  13. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
  14. Tálalás előtt a tetejét megszórom kakaóporral.


Jó étvágyat!









Tipp:
26cm-es tortaformában készítettem, de ehelyett egy kb 17x24cm-es, magas tepsiben/hőálló tálban is elkészíthető.
A szalagot gombostűkkel rögzítettem, a masnit külön csináltam meg hozzá.
A kakaópor porcukorszóróval került a torta tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.